Fede Fixie Tilbud!
Billige kvalitets elcykler fra Cube & Haibike - KLIK HER!

Hvilken type cykel skal jeg vælge?

Dit valg af cykel afhænger af din egen smag og den form for afstand og terræn, du dagligt cykler i. Så uanset om du er en urban pendler, en lynhurtig “racer”, en off-roader, en fasthjulsfanatiker (Fixie) eller noget femte så er der masser af cykler for dig derude.

Så hvis din cykel er ved at synge på sidste vers og det er tid til at skifte den gamle havelåge ud med en ny og smart model hvad skal du så vælge? En el cykel, en Fixie cykel eller noget tredje? Der er så mange cykeltyper at vælge mellem, når man skal ud og investere i en ny cykel, det er nærmest en jungle… Helt generelt vil du få mest ud af din cykeloplevelse, hvis du vælger den rigtige form for cykel. Din cykel skal nemlig passe til dine behov, interesser, økonomi osv. Så før du foretager et køb bør du overveje en del faktorer.

cykel, hvilken type cykel, cykel valg
Hvilken cykel skal du vælge?

Hvad er dit cykel behov?

Inden du bestemmer dig for, hvilken type cykel du vil købe er det en god ide at overveje, hvilket behov du har. Skal cyklen bruges som transportmiddel til korte ture i byen, lange cykelferier med oppakning, hurtig landevejskørsel eller noget helt andet? Her på DezignCore.dk har vi derfor lavet denne artikel der kan guide dig til hvilken slags cykel du skal vælge.

Fixie Cykler

Fixie cykler er ultra-minimalistiske og ultra-hippe. Fixie cykler stammer oprindeligt fra cykelsporten og en sand fixie har ingen frihjul, så du er nødt til at træde i pedallerne, hvis du vil fremad og det skal du vænne dig til. Fixie cykler er bestemt ikke for begyndere, men kan være lynhurtige transportmidler i hænderne på en dygtig rytter. De er muligvis de bedste cykler til pendling og dette gør dem populære hos bl.a. cyklelbude, der også kan lide deres pålidelighed.

Fixie cykel
Mike Amaro Fixie cykel

Fordele: Let, enkel, hurtig og intet vedligehold
Ulemper: Kræver lidt tilvending

Se mere om Fixie Cykler her.

Cykler designet af kendte brands

Cykler designet af kendte brands er til dig der leder efter en super unik cykel som folk i byen vil kigge langt efter. Du kan finde disse fedt designede cykler fra mange mærker, bl.a. Gucci, Fendi, Herskind, Porsche mv. Denne type cykel er god til kortere ture og generel bykørsel i moderat tempo, da den før og fremmest er et statussymbol der gør dig super cool i gadebilledet! Denne slags cykel kan klart anbefales som hverdagscykel men de egner sig dog ikke til en længere cykelture. Denne type cykel kommer dog også med den ulempe at der i storbyen tit er folk med lange fingre, så en cykel fra disse brands er dyr i forsikring og der er ikke garanti, for at den står der, når du kommer ud fra bageren!

designede cykler
4 fede cykler designede af kendte brands

Fordele: Super fede, unikke i gadebilledet
Ulemper: Dyr forsikring, Janteloven

Se mere om cykler designet af kendte brands her her

El cykler

En el cykel er mulighed som flere og flere har råd til. Med ekstra power fra en 250 Watts motor er el-cykler til pendleren der har brug for at ankomme til tiden (og mindre svedig :-)). De fleste el-cykler er begrænset til 25 km/t men kan bruges på vejen uden en hjelm eller kørekort. De fleste af dem er designet til at få dig behageligt og sikkert frem. Du betaler dog en pris for den ekstra power og det er vægten! En el cykel vejer meget mere end en tilsvarende almindelig cykel da der både skal være batteri, motor og styreelektronik på cyklen. Men som teknologien udvikler sig vil både priser og vægt gå ned.

el cykel, elcykel
Super cool el cykel

Fordele: Komfortabel, ekstra hjælp op ad bakke, ingen sved på panden
Ulemper: Skal oplades, tungere og dyrere end en almindelig cykel

Læs mere om el cykler her.

Mountainbikes (MTB)

Tidligere var mange af den opfattelse, at MTB’en udelukkende kunne anvendes til ekstremsport, som downhill- og trailkørsel i skoven, men sådan er det ikke længere. Uanset om du er nybegynder eller garvet MTB-enthusiast så kan du få stor glæde af en mountainbike. I dag bruger mange nemlig deres MTB til normal hverdagscykling og det kan man også sagtens. Mountainbiken kommer i to forskellige udgaver; hardtail og full-suspension. Forskellen mellem de to typer er, at hardtail kun har affjedring i forgaflen, hvorimod en full-suspension MTB har affjedring både for og bag. Oftest anvendes full-suspension til kørsel på terrængående underlag, da den styres nemmere her, på grund af cyklens affjedering.

MTB, mountainbike
Sej Cube MTB

Fordele: Robust, terrængående, godt vejgreb
Ulemper: Mange dele, brede dæk

Læs mere om MTB’s her og se vore Top 5 over fede MTBs her.

Cykler med unikt design

Unikt design på cykler gør cykler til noget unikt, smart og fedt. Her på DezignCore.dk er vi vilde med cykler der har et unikt design. En cykel med unikt design kombinerer den mere praktiske cykel med unikke detaljer og fedt design der vækker opsigt i gadebilledet. Sådan en cykel kan bruges til alt fra dagligvareindkøb til en hyggetur eller når du skal på date og vil se smart ud. Kategorien dækker over en række forskellige cykler fra Fixie cykler til “hjemme-designede” cykler og mere high-end cykel modeller. Cykelstillingen er normalt rimelig oprejst med mindre cyklen er udstyret med gedebukkestyr.

Unik cykel
Unik designet cykel

Fordele: Robust, stadig temmelig hurtig, sej
Ulemper: Allemandseje, holdbarhed(?)

Se mere om design af cykler og unikt cykel design her.

Racercykler

Denne cykeltype er kendetegnet ved det lette stel og de smalle dæk. Racercyklen kan derfor ikke anbefales, som hverdagscykel, da de smalle dæk gør det besværligt at køre på ujævnt underlag, samt øger risikoen for punktering. Hvis du stadig godt kan lide looket på en racercykel men skal bruge den til bykørsel bør du overveje en Fixie cykel. Racercyklen er i højere grad en cykeltype, der bør gøres brug af til lange cykelture i højt tempo på jævnt underlag.

racercykel, racer cykel, alfa romeo cykel
Cool racercykel fra Alfa Romeo

Fordele: Hurtig, let
Ulemper: Smalle dæk, mange dele, dyr i drift

Læs mere om racercykler på DezignCore’s blog.

Andre typer cykler

  • BMX: Hvis du har en stuntmand i maven, skal du købe en BMX. Denne cykeltype anvendes til at lave tricks alle steder, hvor rytteren kan komme til det. De små hjul og den solide ramme gør cykling på BMX’er til en leg.
  • Cruisers: Disse old-school cykler kan gøre dig super cool på cykelstien og kan anvendes til shopping en tur til stranden eller bare en cykeltur. De har brede dæk og sæder og som regel bare et gear, hvilket betyder, at de er bedst til fladt terræn. De har et opretstående styr, der giver en god siddeposition.
  • Trekking cykel: Denne type cykler er meget komfortable og anvendes derfor ofte til lange cykelture i naturen. Cyklen kan både anvendes på let tærren eller på almindelige veje. Fordelen ved en trekking bike eller turcykel, som den også kaldes, er de mange forskellige muligheder for siddestilling og køregreb. Ulempen ved trekking cyklen er dens vægt. Trekking cykler vejer oftest over 15 kg, og er derfor for tung, som dagligdagscykel.
  • Foldecykel: Foldecyklerne var ganske populære blandt campingfolk i 90′erne men er over de seneste par år gået lidt i glemmebogen. Men bor du i byen er en foldecykel et fint valg, hvis du af og til tager metroen – eller hvis du vil have den med i bussen, når det regner
  • Citybike: Citybiken er en allrounder cykel, som folk i byen vil have stor glæde af. Denne type cykel er god til kørsel i byen og længere daglige cykelture i moderat tempo. Med en citybike kan du nemt og hurtigt transportere dig selv fra A – B.
  • Utility/ ladcykler: Utility og ladcykler har en oprejst siddestilling. Fælgene har flere eger for at give cyklen ekstra styrke og de har også brede dæk for bedre stabilitet. Disse cykler er perfekt til transport af børn, dagligvarer, kasser, beholdere eller surfbrædder og en række tilbehør kan hægtes på det bagerste område – f.eks. barnestole, kurve og tasker.
Ladcykel, transportcykel, utility cykel, budcykel
Ladcykel/ transportcykel/ utility cykel/ budcykel

Hvor skal jeg købe min cykel?

Mange danskere bruger nettet, når de skal finde den helt rigtige cykel; og det giver rigtig god mening, da der her findes et stort udvalg af alle slags cykler og masser af gode tilbud. Herunder finder du et link til to af vores favorit online-cykelhandlere:

Cykler, cykel design mv.

Er du endnu ikke helt sikker på dit valg af cykelmodel, så tag et kig på nogle af DezignCore.dk’s andre artikler og sider, her kan du finde inspiration til køb af din nye cykel.

Kilder: ebicycles.com Cyklistforbundet, Bikeradar.com

Hvis knapper
Gem knapper